De geschiedenis van de cowboylaarzen

Niemand weet echt wie de originele uitvinder van de cowboylaarzen is. Volgens een aantal verschillende verhalen en legendes is het eerste paar cowboylaarzen gemaakt door ὸf een schoenmaker in Kansas ὸf door eentje uit Texas (beiden V.S.). Hoe dan ook, het verhaal is hetzelfde.

Na de burgeroorlog in 1865 kwamen de cowboys die vee door het land heen voerden erachter dat zij een ander soort laarzen nodig hadden. De laarzen die zij droegen tijdens de oorlog waren niet geschikt voor de vele uren rijden over de paden, zich een weg banend door ruige bosjes en braamstruiken, spattend door kreken en rivieren en het soms uren achter elkaar rijden met de voeten in de stijgbeugels.

Rond 1870 nam een ingenieuze cowboy zijn laarzen mee naar een schoenmaker en vroeg om een meer puntige cowboylaarzen 1870teen zodat hij zijn voet makkelijker in de stijgbeugel kon krijgen, een grotere schacht om zijn been beter te beschermen en een grotere dikkere ondersteunende hiel zodat zijn voet niet uit de stijgbeugel schoot tijdens de ruige ritten over de paden. Het tot aan de knie-hoge design beschermde zijn benen tegen doornen van mesquite bomen, prikkeldraad, slangen, en andere gevaren.
De cowboylaarzen werden aangetrokken met lange muilezel-oorbandjes maar waren los genoeg aan de bovenkant zodat ze makkelijk uitgeschud konden worden als de cowboy ze met haast uit moest trekken. Het sterke leer waarvan de cowboylaarzen gemaakt werden beschermen de enkels van de cowboy tegen kneuzingen door de houten stijgbeugels en ook zijn benen van het wrijven tegen de stijgbeugelriemen. De cowboylaarzen waren gestikt aan de buitenkant om het leer te weerhouden van knikken en uiteindelijk schuren tegen het been van de cowboy.

De hoge ondersteunende hiel van de cowboylaars diende ook om de cowboy te beschermen. Hij kon zijn hak in de grond graven wanneer hij een koppige ezel moest meetrekken of wanneer hij zijn paard langs een smal en rotsachtig pad leidde. De hak voorkwam dat de voet helemaal door de stijgbeugel heen ging zodat wanneer hij van zijn paard af werd geworpen hij niet vast bleef zitten in de stijgbeugel en over de grond werd gesleept. En zomaar was het eerste paar cowboylaarzen geboren.

cowboy op paard

Het eerste paar cowboylaarzen had weinig stijl en was puur voor werkdoeleinden bedoeld. Het was een gereedschap/middel dat de cowboy veiligheid en snelheid gaf en werd een deel van het dagelijkse leven van een cowboy.

In eerste instantie werden cowboylaarzen alleen maar op verzoek en “custom made” geproduceerd. Een cowboy moest naar een schoenmaker gaan die zijn voeten zou opmeten en die zou dan speciaal voor hem een paar cowboylaarzen maken. Later, kwamen de eerste postorder laars bedrijven tot stand. Een paar cowboylaarzen op deze manier bestellen was veel bescheidener, maar een cowboy met wie het wat minder voor de wind ging moest doen wat hij kon om zijn laarzen te krijgen.

Cowboylaarzen begonnen als een praktisch gereedschap voor de cowboy, maar werden al snel een fashion statement. De stiksels aan de buitenkant die meestal effen zwart of bruin waren veranderden al snel in meer kleurrijke stiksel. En foto’s en designs werden in de laarzen genaaid. Vanaf dat moment begonnen schoenmakers te experimenteren met inlegwerk en deklagen en opeens werden de laars ontwerpen grenzeloos. Hoe buitengewoner de cowboylaars kon zijn, hoe beter.

 

Bekijk nu het uitgebreide en diverse aanbod cowboylaarzen voor zowel dames als heren, in allerlei designs en stijlen, modern en classic.

Geef een reactie

Your email address will not be published.